"מה נשמע דוד?" אני שואל, "תקשיב", משיב דוד "יש כמה עובדים שמשגעים אותי, תראה לדוגמא את גבי, כל פעם אני צריך להסביר לו שלסדר את המחסן בסוף כל יום זה חלק מהתפקיד שלו, ושמעון, כל חודש מקבל את תלוש השכר ומסתכל עלי במבט שאיני יכול לשאת, רבקה ממחלקת הזמנות בטוחה שהיא מנהלת את העסק ותמר, היא ממש חידה בעיני, חידה שאני לא מצליח לפתור צריכה לדעת כל מה שקורה לכל אחד מהעובדים בעסק כל הזמן, הכי אני מרוצה ממיכל, מקסימה כזאת עושה את כל מה שאני מבקש ממנה ותמיד עם חיוך". "אמרת לה שאתה מרוצה ממנה?" אני שואל. "היא יודעת" עונה דוד "אני בטוח שהיא יודעת".
אז זהו שהיא לא בטוח "יודעת". כולנו מכירים את המשפט שהעובדים בעסק הם המשאב החשוב ביותר למעסיק. אז איך מנהלים בצורה חכמה ונכונה את המשאב החשוב ביותר בעסק? כיצד מחליטים על העלאה בשכר? מתי נותנים לעובד היזון חוזר על עבודתו? מתי מעירים לו? כיצד מתמרצים עובדים? כיצד דואגים לגיבוש הצוות בעסק? כיצד דואגים לפיתוח קריירה של העובד בעסק? איך מציבים יעדים? בעסקים בהם קיימת פונקציה של מנהל/ת משאבי אנוש, סביר להניח שיש מנהל/ת מקצועי שמטפל ומכוון את בעלי העסק בנושאים חשובים אלה. אבל בעסקים קטנים בדר"כ אין פונקציה כזאת ומי שמטפל בנושא הוא הבעלים / המנהל של העסק.
לכל עובד בעסק צריכה להיות תיקייה, בה אנו נשמור את החומר הקשור להעסקתו של העובד. החל משלב הגיוס ועד וכולל שלב הפיטורין / עזיבה.
אני ממליץ שלכל עובד יהיה תיאור תפקיד כתוב, תיאור תפקיד זה יתעדכן בכל פעם שיש שנוי בהגדרת התפקיד של העובד. לכל עובד יהיה סיכום לגבי שכרו, ימי החופשה המגיעים לו, תוספות סוציאליות למיניהן, ותנאים אחרים להם הוא זכאי במסגרת תפקידו (רכב, מכשיר נייד, מחשב נייד וכד'). ואף דוגמא של תלוש שכר שהוסבר לו. אני ממליץ שלכל עובד תערך פגישה אישית פעם בשנה לפחות,בפגישה זו נבקש מהעובד לשמוע את דעתו (אף שנשמח לקבל תמיד בזמן אמת כל הערה או הארה שיש לו לומר לנו), נשמיע לו בצורה מסודרת את חוות דעתנו על עבודתו בתקופה החולפת. נושאים לשימור ונושאים לשיפור. לעובד יוצגו היעדים אותם עליו להשיג בתקופה הבאה ואת התמריצים להם יהיה זכאי אם יגשימם. לכל פגישה כזאת יוצא סיכום כתוב ועותק ממנו יינתן לעובד ועותק אחר לתיקייה. תיעוד של העלאת שכר אם הוחלט עליה או בצוק העיתים הורדת שכר. שקיפות מעיין זאת רק תורמת למחויבות של העובד לעסק, משפרת את מערכת היחסים. ערבי גיבוש עובדים (סרט, בירה, על האש יחד עם בני /בנות הזוג) יתרמו באופן ישיר למחויבות של העובדים לעסק.
שליחת עובד ליום עיון, השתלמות מקצועית או אפילו לימודים על חשבון העבודה, יכולים לתרום לעסק בצורה ישירה ולשמר את העובדים.